Redactie

Frans Bosscher

 

Teksten

Frans Bosscher

Tialda Hoogeveen 

Margot Maljaars

Wilco Meijers

Elvira Werkman

 

Fotografie

Léontine van Geffen-Lamers, Jeroen Bosch

 

Hardcover 240 pagina’s, full color en twee kleuren, foliedruk op cover

Herdruk 2019

ISBN 978-94-92474-07-0

 

--------

 

Aan de rand van de Noordoostpolder ligt een bos met een bijzonder verhaal: het Waterloopbos. Van 1954 tot 1996 was hier het Waterloopkundig Laboratorium gevestigd. Het lab ontwikkelde en testte er honderden schaalmodellen: van de Oosterscheldekering in Zeeland tot de haven van Bangkok, van het splitsingspunt in de Rijn bij Westervoort tot de kust bij Thyborøn in Denemarken. 

 

Na de sluiting nam de natuur bezit van het terrein. Mossen, planten en bomen overwoekerden de modellen, de stuwen en de goten. Tot Natuurmonumenten het terrein in 2002 in beheer kreeg en een begin maakte met het herstel. Inmiddels stroomt er weer water en trekt het bos veel bezoekers. Vanwege de buitengewone cultuurhistorie in de rijke natuur werd het in 2016 uitgeroepen tot rijksmonument.

 

In dit boek komen heden, verleden en toekomst samen. De uitbundig geïllustreerde verhalen van de ingenieurs, modelarbeiders, fotografen en andere werknemers brengen het lab weer tot leven. Zij geven een stem aan de magische bouwwerken in dit paradijselijke bos. 

 

i.s.m. Natuurmonumenten

 

Ook verkrijgbaar is Waterloopbos/Deltawerk//

 

Pers over Het Waterloopbos

 

VPRO OVT, Het spoor terug

De VPRO ging - met ons boek onder de arm - op onderzoek uit in het Waterloopbos. Samen met oud-medewerkers van het Waterloopkundig Laboratorium verkenden ze dit bijzondere bos en haalden ze herinneringen op aan de tijd dat hier honderden schaalmodellen werden ontwikkeld en getest. Het resultaat: een prachtige radiodocumentaire van OVT VPRO

 

Als aanvulling op de radiodocumentaire verscheen een artikel over het Waterloopbos in de VPRO Gids.

Fransje Hooimeijer besprak het boek Het Waterloopbos uitgebreid in Archined

Het boek is vooral ook om in te kijken, de prachtige foto’s waarin altijd mensen staan om de schaal goed weer te geven, zorgen voor een realistische inkijk van hoe het geweest moet zijn en hoe het nog steeds is. Je krijgt heimwee naar een leven dat je niet hebt gekend want hoe cool is het om voor je werk met een zonnebril op in een miniatuur Naess Endeavour door een miniatuur kanaal heen te varen? Of liggend in een miniatuur duwkonvooi? 
Lees de gehele recensie op Archined.