Selectie

Guido Wallagh, Marc Nolden, Annemiek Rijckenberg, Marco Vermeulen, Jeroen Zuidgeest

 

Tekst en redactie

Mark Hendriks, Martine Bakker, Marieke Berkers, Marc Nolden, Anne Seghers, Rob van der Bijl

 

Met bijdragen van

Peter Paul Witsen, Martin Woestenburg

 

Fotoreportage

Hans Peter Föllmi

 

Paperback, 23x30 cm, 152 pagina’s, full colour

ISBN 978-94-92474-049, NUR 648

26 november 2016

 

--------

 

De nieuwe ruimtelijke opgaven vragen om meer kennis en een andere aanpak van ontwerpers. De geselecteerde projecten in het Blauwe Kamer jaarboek 2016 laten zien hoe het moet op het gebied van waterveiligheid, energietransitie, leegstand van kantoren en stadsnatuur. Er zijn twee voorbeeldige projecten van Ruimte voor de Rivier geselecteerd: de rivierverruiming bij Lent en de ontpoldering van de Noordwaard. De geselecteerde plannen voor de openbare ruimte, zoals voor Emmen en Mechelen, hebben ook een sterke strategische lading. De ontwerpen voor Den Bosch en Arnhem laten zien hoe je het landschap in de stad op een eigentijdse manier beleefbaar maakt. Met inleidingen, essays en een fotoreportage over de twee gezichten van de Nederlandse kust. Het Blauwe Kamer jaarboek 2016 is de twaalfde editie in een reeks.

Met projecten van onder meer Sant & Co, Maxwan, DELVA, Buro Harro, MTD, Glamourmanifest, Boom, H+N+S, OKRA, MAXWAN en West 8.

 

Het boek is uitgevoerd met twee verschillende covers (zie plaatje). Laat het ons weten als u een voorkeur heeft voor een van beide covers (bij 'opmerkingen' in de bestelling).

 

Pers over Blauwe Kamer Jaarboek 2016:

Complimenten voor de compact geschreven teksten die snel doordringen tot de kern van de ontwerpaanpak. Het fraai vormgegeven beeldmateriaal doet de lezer verlangen naar de busreis van de jury. Een fotoreportage van Hans Peter Föllmi over de twee gezichten van de Nederlandse kust maakt het jaarboek compleet. Wim Vierling, Platform 31, dec 2016

 

Het is jaar na jaar uitkijken naar het Blauwe Kamer Jaarboek landschapsarchitectuur en stedenbouw. En het mag gezegd worden: het Jaarboek zet ieder jaar de toon in Nederlandse publicaties over landschapsarchitectuur in Nederland en soms een beetje in Vlaanderen. Maar dit jaar belandde de 12de editie in de shortlist omdat onder meer de inleiding door Mark Hendriks zeer gesmaakt werd. Herman van den Bossche, juryvoorzitter René Péchereprijs 2018

 

 

 Ook licht beschadigd exemplaar verkrijgbaar voor €13,75. Klik hier.