Blauwe Kamer 3/2016

€ 19,50

Blauwe Kamer 3/2016

€ 19,50

Met als gasthoofdredacteur rijksbouwmeester Floris Alkemade

 

THEMA: ZORG VOOR DE WIJK

Gasthoofdredacteur en rijksbouwmeester Floris Alkemade vraagt aandacht voor de woonwijk die bijdraagt aan het tegengaan van eenzaamheid en gezondheidsklachten als obesitas, en die ontmoeting, gemeenschapsvorming en wederzijdse betrokkenheid stimuleert. Wat vermag het ontwerp in dit vraagstuk?

In dit kader bezocht Kris Oosting Vinex-wijk Ypenburg en Bargeres in Emmen – met welke vraagstukken kampen deze woonwijken en welke ontwerpoplossingen zijn denkbaar? Floris Alkemade sprak met kunstenares Boudewien van den Berg over ouderenhuisvesting, en met Carolien Vermaas, vastgoeddirecteur bij Laurens. Fotograaf Rubén Dario Kleimeer speurde naar de 'gezonde wijk' en Wouter Vanstiphout schreef het essay ‘Therapie voor de ongezonde

stad’. En een column van Herman Hertzberger over de ‘groentesoep’ in naoorlogse wijken.

 

EN VERDER...

DRIE PLANNEN VOOR HET HAAGSE STATIONSPLEIN – In juni won het team van Synchroon de ontwerpcompetite voor het KJ-plein bij het Haagse station. Wat is hun voorstel en waar kwamen de andere twee teams mee? Tim de Boer bestudeert de plannen.

 

INTERVIEW MET GIJS VAN DEN BOOMEN – Over 100 jaar KuiperCompagnons, werken in

het buitenland en de toekomst van stedenbouw en ruimtelijke ordening in Nederland.

 

ZESTIG JAAR NAGELE – Marieke Berkers en fotograaf Theo Baart ontwaren crisis en optimisme in het ‘modeldorp’ van weleer.

 

RECENCIES VAN RECENTE PROJECTEN

Het nieuwe aanzien van The Strip in Las Vegas door redacteur Anne Seghers. Hannah Schubert bezoekt het waterplein in Tiel, een ontwerp van De Urbanisten.

 

COLUMNS – van Christiaan Weijts, Marinke Steenhuis en Madelief ter Braak