Blauwe Kamer 2/2023

€ 23,50

Blauwe Kamer 2/2023

€ 23,50

EEN RUIMTELIJK TOEKOMSTPERSPECTIEF VOOR HET GRONINGSE AARDBEVINGSGEBIED
Groningers willen veilig kunnen wonen. Huizen moeten snel worden versterkt. Maar er is meer nodig, wil je een prettige leefomgeving creëren. Het Groningse aardbevingsgebied heeft ook te kampen met onder meer demografische en economische krimp, dalende leefbaarheid in dorpen en de impact van energieprojecten zoals windmolens. Dat vraagt om een andere, bredere aanpak: in de versterkingsoperatie moet ook ruimtelijke kwaliteit centraal staan.

Bijzonder dossier over Groningen
Blauwe Kamer verkent waaruit die bredere aanpak bestaat en welke rol ruimtelijk ontwerp daarin kan spelen. Blauwe Kamer doet dit samen met een groep betrokkenen, variërend van landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen, tot aan lokale experts, bewoners en een sociaal geograaf.

Samen ontwerpen aan een veilig Groningen
Hoe dat in zijn werk gaat, lees je in het zomernummer van Blauwe Kamer, in het uitgebreide Groningen-dossier. In het dossier vind je onder meer:

  • Wandeling door het landschap en langs enkele getroffen dorpen met provinciaal stedenbouwkundige Francien van Soest en Bouwmeester Versterking Groningen, Dianne Maas-Flim.

  • Interview met journalist en sociaal geograaf Floor Milikowski over hoe vaklieden en professionals zich moeten opstellen in een regio zoals Groningen? Dit naar aanleiding van haar boek Een klein land met verre uithoeken.

  • Op reportage in het aardbevingsgebied met rijksbouwmeester Francesco Veenstra, stedenbouwkundige Enno Zuidema en George de Kam, emeritus hoogleraar Volkshuisvesting en grondmarkt aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

  • Voorbeelden van de elementen van het toekomstperspectief: dorpsvernieuwing en leefbaarheid, openbare ruimte, erfgoed en landschap, economie en landbouw.

  • Reacties op het Groningse toekomstperspectief, van algemeen directeur Nationaal Coördinator Groningen Regina Bouius-Riemersma, de Groninger Bodem Beweging en Mathijs Dijkstra, landschapsarchitect in Groningen.


EN VERDER

Portret van Atelier NL
Redacteur Marieke Berkers gaat in gesprek met ontwerpers Lonny van Ryswyck en Nadine Sterk. Wat kunnen lokale grondstoffen ons leren over plaatsen? En hoe kan kennis van de oorsprong van deze materialen ons helpen om ze verstandiger te gebruiken?

Camillo Sitte revisited
Pleidooi van Ellen Holleman en Remco Reijke om de zienswijze en principes over stadsontwerp van deze 19e-eeuwse architect in ere te herstellen. Maar hoe doe je dat in een tijd dat opgaven complexer zijn en het gebruik van de stad rigoureus is veranderd?

Verdichting en leefbaarheid (serie over de thema's van rijksprogramma Mooi Nederland )
Verdichting wordt door het 'progressieve deel' van de vakwereld gezien als een voornaam middel om de woningbouwopgave het hoofd te bieden. Daarbij ligt de nadruk al snel op bouwen, toevoegen van programma en nieuwe stedenbouwkundige concepten. Wat echter niet uit het oog verloren mag worden is dat verdichten juist ook gaat over 'zachte' zaken, zoals ruimte maken, vergroening, maatschappelijke voorzieningen en gemeenschapsvorming.
De vraag is hoe je dat vanuit het ontwerp voor elkaar krijgt en hoe dat in een businesscase geborgd wordt. Deze vragen beantwoordt redacteur Hester van Gent door een kijkje in de keuken te nemen bij een project dat verdichting combineert met 'zachte ambities': de gemengde stadsbuurt Zoho.

Tijdelijke droomhuizen
Snel bouwen voor Oekraïners op de vlucht

Planrecensies
We bekijken het door Okra ontworpen Koopmansplein in Assen en het kernwinkelgebied in Tilburg van MTD Landschapsarchitecten.

 

Columns
Van Arjan Harbers, Sander de Knegt en Pieter Hoexum

BESTEL ALVAST EEN EXEMPLAAR
Blauwe Kamer nummer 2 2023 verschijnt rond 23 juni 2023. Je kunt nu alvast een exemplaar bestellen.
Of meld je aan als abonnee.