Tekst en samenstelling

Harm Post, Louis ter Huurne

 

Vouwfolder, dubbelzijdig, 67x97cm, full colour

september 2014

 

--------

 

Een folder met informatie, wandelroutes en achtergronden bij de wederopbouw in de regio Arnhem-Rhenen.

In Rhenen, Wageningen, Renkum, Oosterbeek en Arnhem werd zowel in 1940 als aan het eind van de Tweede Wereldoorlog zwaar gevochten. De wederopbouw werd echter optimistisch ter hand genomen, wat leidde tot een schat aan naoorlogse kunstwerken en architectuur.

 

In de regio van Arnhem tot Rhenen trok de tweede Wereldoorlog diepe sporen. Na de oorlog stak Nederland de handen uit de mouwen voor een grootschalige wederopbouw. In Rhenen en Wageningen begon dit zelfs al eerder, direct na de Duitse bezetting en de slag om de Grebbeberg.

De weg van de wederopbouw biedt een ontdekkingsreis langs hoogtepunten van de architectuur, stedenbouw en beeldende kunst uit de wederopbouwtijd. De route gaat door Rhenen, Wageningen, Renkum, Oosterbeek en Arnhem en is wandelend, met de fiets of per auto af te leggen. In iedere kern is een wandeling uitgezet. Informatieve teksten over het gedachtengoed uit de naoorlogse periode worden afgewisseld met tekeningen, plattegronden en mooie historische foto’s.

Met deze folder krijgt de naoorlogse architectuur in de regio Arnhem-Rhenen de erkenning die het verdient en wordt het verhaal van de wederopbouw voor iedereen toegankelijk.

 

Blauwdruk i.s.m. Stichting Wederopbouwarchitectuur Renkum. De weg van de wederopbouw kwam tot stand dankzij een financiële bijdrage van Project Bevrijdingstoerisme.