Blauwe Kamer 2/2019

€ 19,95

Blauwe Kamer 2/2019

€ 19,95

DOSSIER OVER SCHOONHEID

In het dossier keren we terug naar misschien wel de essentie van de bouwkunsten landschapsarchitectuur en stedenbouw: de schoonheid van het ruimtelijk ontwerp. Want welke rol speelt esthetiek nog in de hedendaagse praktijk. Opgaven zijn complex en strategisch, van ontwerpers worden nieuwe vaardigheden verlangd, welstandscommissies liggen onder vuur en ambtelijke termen als 'omgevingskwaliteit' en 'belevingswaarde' voeren de boventoon. Hoogste tijd dus om te verkennen hoe het gesteld is met de artistieke kant van beide vakgebieden. Komt schoonheid voldoende aan bod?

In een inleidende reportage gaat publicist Teun van den Ende op zoek naar de antwoorden, en in een kort essay beschrijven de Delftse onderzoekers José van Campen, Wil Zonneveld en Sandra van Assen hoe schoonheid in de hedendaagse kwaliteitsadvisering - zoals in Q-teams en 'commissies ruimtelijke kwaliteit' – de olifant in de kamer is. Daarnaast een interview met Paul Roncken, die vorig jaar promoveerde op de sublieme ervaring en persoonlijke bijdragen van vakgenoten als Yttje Feddes, Anouk Vogel, Boris Hocks en Han Meyer. Tot slot fotografeerde Ruben Dario Kleimeer de vijf mooiste, door de redactie gekozen stedenbouw- en landschapsarchitectuurprojecten.

 

EN VERDER...

DE CIRCULAIRE WIJK

De ‘circulaire stad’ is allang geen buzzwoord meer – tal van steden, bedrijven en organisaties zetten zich in voor het grootschalig hergebruiken van afval, materialen, water en energiestromen. Ook ontwerpers buigen zich over de vele, vaak ingewikkelde vragen die voor het circulair maken van steden moeten worden beantwoord. JaapJan Berg vroeg Eric Frijters (van FABRICations) en Wouter Veldhuis (van MUST) – twee ontwerpers die zich al jaren bezighouden met circulaire opgaven – naar hun ervaringen en verwachtingen.

 

INTERVIEW MET BERNADETTE JANSSEN

Ze voelt zich in de eerste plaats ontwerper. Toch houdt stedenbouwkundige Bernadette Janssen zich bij haar bureau BVR vooral bezig met strategische ontwikkelingen en politieke processen, onder meer in Den Haag, Rotterdam en Den Bosch. En hoewel ze dat met veel plezier doet, gaat er voor haar niets boven het ontwerpen van een concreet project, zoals een duinlandschap aan het IJsselmeer: ‘Het mooiste is als je door je eigen plan kan lopen.’

 

DE STEDELIJKE TUIN

Tuinontwerper Lucie Nijsen reisde naar de Chelsea Flower Show. Het thema dit jaar: The Urban Garden - over hoe tuinen bijdragen aan de aanpak van grootstedelijke vraagstukken.

 

DE PROJECTEN

Journalist Tim de Boer gaat naar Venlo voor een kijkje in de door Studio Hartzema ontworpen villawijk Nieuw Stalberg. En redacteur Marieke Berkers bezoekt het gelauwerde zonnepark De Kwekerij in het Gelderse Hengelo.

 

COLUMN

Van Christiaan Weijts.