Tekst

Hans Lyklema


 

Gebonden, 17X24 cm, 360 pagina’s, met full color afbeeldingen


ISBN 978-90-75271-64-5, NUR 689


Mei 2013

 

--------

 

Wakker worden in de oorlog is geschreven door Hans Lyklema, die 9 jaar is als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. In het boek vertelt hij hoe het was om tijdens de bezetting op te groeien. Lyklema haalt herinneringen op aan het dagelijkse leven, waarin de oorlog vaak niet meer is dan een decor maar soms ook angstig dichtbij komt. 

 

Hans Lyklema schaakt met zijn vrienden, logeert bij familie en haalt kattenkwaad uit. Maar hij maakt ook mee dat zijn vader moet onderduiken en buurtgenoten worden gedeporteerd. Tegen het einde van de oorlog fietst hij geregeld naar boeren in de omgeving om aan karnemelk te komen. Hij volgt de oorlog op de wereldkaart en beleeft de slag om Apeldoorn en de bevrijding door de Canadezen.


Hans Lyklema schrijft met de ontwapenende blik van een opgroeiende jongen. Daardoor is Wakker worden in de oorlog tegelijkertijd een schets van het leven in de jaren dertig en veertig. Hoe standbewust waren we? Hoe gingen Nederlanders om met crisis, gebrek, oorlog en de strijd om te overleven? Hoe loyaal waren mensen aan vriendschappen als het ging om een liter melk in de Hongerwinter?


Wakker worden in de oorlog is gebaseerd op het jongensdagboek dat Hans Lyklema in de laatste oorlogsjaren bijhield. Hij besefte toen al ‘dat er wereldgeschiedenis werd geschreven’. Hij vult zijn oorlogsaantekeningen aan met herinneringen, krantencitaten, brieven uit het familiearchief en interviews met familieleden en vrienden.

 

Hans Lyklema was emeritus hoogleraar fysische chemie en kolloïdkunde aan Wageningen University. Hij overleed op 86-jarige leeftijd op 31 oktober 2017.

 

 Ook licht beschadigd exemplaar verkrijgbaar voor €10,50. Klik hier.