Samenstelling

Stichting Vormgeving in Hout

 

Inleiding

Otto Koedijk

 

Tekst

Marije Verbeeck

 

Paperback, 21x21 cm, 312 pagina’s, full colour

ISBN 978-90-75271-77-5, NUR 656

oktober 2014

 

--------

 

Een eik van 190 jaar oud: wat kun je daar allemaal van maken? 1boom presenteert 73 werken van 73 kunstenaars/ontwerpers. ZIj gebruikten het hout van een enkele oude eik.

 

De eik werd maart 2013 geveld op Landgoed Middachten. De maand daarop werd de boom verzaagd en verdeeld onder de makers, die door een jury waren geselecteerd. Zij begonnen met drogen, zagen, construeren, schaven, schuren, hakken, buigen en borstelen. Marije Verbeeck reisde langs alle werkplaatsen om de deelnemers te interviewen en hun verhaal vast te leggen. De werken, kunstenaars, ontwerpers en ateliers zijn in de zomer van 2014 gefotografeerd.

 

De gemiddelde straatboom in Nederland haalt de 20 jaar niet. Gewoonlijk gaan deze bomen de versnipperaar in of worden tot brandhout verzaagd voordat een meubelmaker of houthandelaar er naar heeft kunnen kijken. 1boom gaat over de passie en durf die nodig zijn om hier verandering in te brengen. En over de prachtige grondstof hout.

 

Het project 1boom is opgezet door de Stichting Vormgeving in Hout en is een Nederlandse variant van de Engelse onetree-beweging.

 

Blauwdruk i.s.m. Stichting Vormgeving in Hout.