Auteur 

Leo van den Berg

Madeleine Steigenga

 

Hardcover, 23x22 cm, 168 pagina’s, Full Colour

isbn 9789492474001

 

--------

 

In de periode kort na de oorlog moest worden voldaan aan een enorme vraag naar nieuwe en betaalbare  woningen. In sneltreinvaart werden ze gebouwd: de rijtjeswoningen, de twee-onder-een-kappers en de portiekflats. Overwegend eenvoudig, soms smaakvol, allemaal naar de middelen en de geest van de tijd. Ze vonden een plek in straten en lanen die vaak de naam kregen van één van de prinsesjes. Sociaalgeograaf Leo van den Berg bezocht alle 392 Irenestraten die Nederland telt, legde de hedendaagse kwaliteiten vast in simpele maar veelzeggende foto’s en noteerde het wat, waar en hoe.

 

Nog steeds vormen ze een vertrouwd beeld in Nederlandse woonwijken. Maar de huidige tijd vraagt ook om aanpassingen en maar al te vaak wordt gekozen voor sloop en nieuwbouw. Wordt die keuze niet te makkelijk gemaakt, vraagt Van den Berg zich af? Gaan we wel zorgvuldig genoeg om  met dit alledaagse erfgoed van de wederopbouw?

Zijn beeldverhaal is aangevuld met portretten van bewoners en met intermezzo’s over thema’s als  sociale woningbouw, de kunst in de openbare ruimte, de kerkarchitectuur en het groen. In een uitvoerige inleiding schetst architecte Madeleine Steigenga de geschiedenis van de naoorlogse volkshuisvesting en zijn architectuur.

 

Irenestraten is een pleidooi voor een zorgvuldige omgang met het alledaagse erfgoed van de wederopbouw.

 

 

ADRI DUIVESTEIJN (Oud-politicus) op Architectenweb over Irenestraten:

 

Nederland, een land vol met Irenestraten (deel 1)

Pelgrimstocht naar Irenestraten legt bouwmachine bloot van het alledaags erfgoed van de wederopbouw.

Klik hier om het artikel te lezen.

 

Nederland, een land vol met Irenestraten (deel 2)

Ook in onze tijd domineren de Irenestraten en wij doen er allemaal aan mee!

Klik hier om het artikel te lezen.

 

 

 

Ook licht beschadigd exemplaar verkrijgbaar voor €12,50. Klik hier.