Tekst

Martine Bakker, Cathelijne Nuijsink

 

Fotografie

Rita van Biesbergen, Daniel Nicolas

 

Integral, 17x24 cm, 160 pagina's, full colour

ISBN 978-90-75271-35-5, NUR 648

September 2009

 

--------

 

Scouting staat voor tradities, maar ook voor eindeloos spelen en lekker rommelen. Dat vraagt om speciale gebouwen. Dit boek presenteert veertien fraaie, recente voorbeelden, die laten zien dat architectuur voor kinderen veiligheid kan bieden zonder te betuttelen. En dat met een beperkt budget opzienbarende gebouwen gerealiseerd kunnen worden.

 

De avontuurlijke architectuur van scouting staat stil bij de rol van architectuur binnen de honderdjarige scoutingbeweging. De veertien voorbeeldprojecten worden uitgelicht met projectteksten, plantekeningen en mooie foto's van de gebouwen en de manier waarop de scouts ze gebruiken.

Honderd jaar geleden waren scoutinggroepen al blij met een dak boven het hoofd. Het avontuurlijke allegaartje van blokhutten, afgedankte directie_keten en in onbruik geraakte forten werd langzaam maar zeker aangevuld met onder architectuur vervaardigde voorzieningen. Deze nieuwe scoutinggebouwen hebben een heel eigen gezicht. Architecten kregen alle ruimte voor ongebruikelijke plattegronden en gevels. Met verwijzingen naar een tent, schip, burcht of hol, ecologische toepassingen en eigenwijze overgangen tussen binnen en buiten, is de natuur altijd dichtbij.

 

Dit boek kwam mede tot stand dankzij financiële ondersteuning van het Stimuleringsfonds voor Architectuur en Jantje Beton.

 

 

PERS Eindelijk krijgt scoutingarchitectuur de aandacht die het verdient.

Liesbeth van der Pol (Rijksbouwmeester)

 

PERS Een verrassend nieuwe invalshoek en een prachtig uitgegeven boek.

Thomas Swinkels (Noord-Hollands Dagblad)