Tekst

Frans Bosscher

 

Fotografie

Jeroen Bosch

Archief Deltares

 

NL/ENG, Softcover met stofomslag, 17x22 cm, 32 pages, full colour

ISBN 9789492474360

October 2018

 

--------

 

Het Waterloopbos is een bijzonder bos aan de rand van de Noordoostpolder. Hier was van 1954 tot 1996 het Waterloopkundig Laboratorium gevestigd en werd met schaalmodellen nationaal en internationaal onderzoek gedaan naar kustverdediging, waterlopen en havens. Na de sluiting kreeg de natuur de ruimte. Die maakte dankbaar gebruik van de bijzondere ecologische omstandigheden. 
In 2002 kreeg Natuurmonumenten het beheer in handen en herstelde het watersysteem en de toegankelijkheid. De unieke cultuurhistorie bezorgde het bos in 2016 het predicaat rijksmonument. 

 

Een nieuw hoogtepunt in de ontwikkeling van het bos is de transformatie van de Deltagoot. De ontwerpers van RAAAF | Atelier de Lyon maakten van dit icoon van waterloopkundig onderzoek een monumentaal kunstwerk dat de naam Deltawerk // kreeg. Met de bedoeling dat ook hier de natuur zich zal doen gelden.

 

Ook verkrijgbaar Het waterloopbos – Verhalen over het waterloopkundig laboratorium / Hoe in de noordoostpolder een buitengewoon natuurmonument ontstond

 

Ook licht beschadigd exemplaar verkrijgbaar voor €5,-. Klik hier.