Tekst 

Yttje Feddes

Vibeke Gieskes

 

Fotografie 

Jeroen Bosch

Madeleine Sars

 

 

Hardcover, foliedruk, full colour

144 pagina's, 23 x 27 cm

ISBN 9789492474353

 

--------

 

In een prachtige kroniek beschrijft Yttje Feddes even helder als innemend de ontwikkelingen in de landschapsarchitectuur van de afgelopen veertig jaar. Dat doet ze aan de hand van gebeurtenissen en projecten die ze in haar eigen rijke loopbaan heeft meegemaakt. Ze tekende aan de nieuwe bossen in de Randstad, aan de Stelling van Amsterdam, aan IJburg en aan de Afsluitdijk. In samenwerking met anderen ontrafelde ze de geheimen van het groen in de Amsterdamse tuinstad, vond ze uit hoe je het bijzondere karakter van de dijk kunt bewaren en hoe de grote windmolenparken in het Nederlandse landschap een passende plek kunnen krijgen. 

Yttje Feddes schetst een beeld van de veranderde inzichten en opvattingen over bijvoorbeeld ecologie en stedelijk wonen en geeft met rake observaties een inkijk in het vak van de landschapsarchitect. 

 

Dit boek verschijnt ter gelegenheid van de uitreiking van de Bijhouwerprijs, die ze ontvangt voor haar bijdrage aan het vak. Ze grijpt de gelegenheid aan om naast haar eigen verhaal negen inspirerende vakvrouwen voor het voetlicht te brengen en zo de emancipatie van het vak te koppelen aan die van de vrouw in het vak. 

 

i.s.m. Stichting NHBos 

Bijzondere vermelding voor Vakvrouwen bij de René Pechère Prijs 2021
Vakvrouwen kreeg een bijzondere vermelding bij de uitreiking van de Literaire René Pechèreprijs (NLRPP) 2021. Een prijs voor het beste Nederlandstalige boek op het gebied van tuin- en landschapsarchitectuur. De uitreiking, die was uitgesteld vanwege de coronapandemie, vond plaats op 11 juni 2022. Vakvrouwen, in veertig jaar landschapsarchitectuur van Yttje Feddes was een van de vijf genomineerden.

Uit het juryverslag

"Vakvrouwen is het enige boek in de categorie Landschapsarchitectuur op de shortlist. Het boek is heel toegankelijk en goed geschreven. Hier en daar zijn de essays van Feddes erg gedetailleerd. Anderzijds geeft deze uitvoerigheid wel de zoektocht en weerbarstigheid van de processen goed weer.
Een fraai geïllustreerd en uitgegeven boek dat perfect in lijn van de Blauwdruk publicaties past. Het past in de tijdgeest om vrouwelijke landschapsarchitecten van vandaag eindelijk hun verdiende plaats te geven en een podium te bieden."