Eind vorig jaar verscheen bij uitgeverij Blauwdruk het boek Irenestraten – Alledaags erfgoed van de Wederopbouw naar een initiatief van sociaal geograaf van Leo van den Berg en met bijdragen van architect Madeleine Steigenga.
Van den Berg bezocht alle 392 Irenestraten van Nederland en legde deze vast in mooie foto's. Dit beeldverhaal is aangevuld met een essay van Steigenga over de geschiedenis van de naoorlogse volkshuisvesting en architectuur en portretten van een aantal bewoners.
De Irenestraten kenmerken zich door hun eenvoudig, soms smaakvol architectuur, ontworpen en gebouwd naar de middelen en de geest van de tijd.
Nog steeds vormen ze een vertrouwd beeld in Nederlandse woonwijken. Maar de huidige tijd vraagt ook om aanpassingen en maar al te vaak wordt gekozen voor sloop en nieuwbouw. Wordt die keuze niet te makkelijk gemaakt, vraagt Van den Berg zich af? Gaan we wel zorgvuldig genoeg om met dit alledaagse erfgoed van de wederopbouw?
Donderdag 13 februari gaan in het Nieuwe Instituut in Rotterdam de auteurs onder begeleiding van Dirk van den Heuvel met het publiek in gesprek over het ‘alledaagse erfgoed van de wederopbouw’. Ze staan stil bij de veelzijdige architectuur van de eerste twee decennia na WOII, de actuele conditie van woningen uit die tijd en hun toekomstbestendigheid in een veranderend straatbeeld. Ten slotte stellen ze de vraag welke mogelijke lessen hedendaagse woningbouwprojecten kunnen leren uit het voorbeeld van de vele ‘Irenestraten’ in Nederland.
13 februari 19.30 uur ROOM 1
eerste verdieping Het Nieuwe Instituut,
Museumpark 25, 3015 CB Rotterdam