De tentoonstelling Beelden op de Berg is een begrip in Wageningen en omstreken en geniet een grote bekendheid daarbuiten.
In een cyclus van ongeveer vijf jaar wordt een unieke buitententoon-stelling vorm gegeven in het Belmonte Arboretum op de Wageningse Berg. Uniek in de zin van locatie, thematiek en kunstenaars. De locatie Belmonte Arboretum is een prachtige plek om te bezoeken, maar met deze tentoonstelling wordt de ervaring nog indrukwekkender. De kunstwerken voegen een extra dimensie toe aan Belmonte en geven bezoekers de kans om de plek op een andere manier te bekijken en te beleven.
Op voorstel van curator Mirjam Westen is dit jaar gekozen voor het thema 'decolonising botany'. Dekolonisatie in de botanie gaat over het ter discussie stellen van de koloniale structuren en machtsongelijkheid. Dekolonisatie in de botanie betekent ook het erkennen en waarderen van de bijdragen van inheemse gemeenschappen aan kennis over en beheer van planten.
Aan veertien kunstenaars is gevraagd om nieuw werk te maken voor de tentoonstelling. Kunstenaars met een grote diversiteit aan nationaliteiten en culturele achtergronden verbeelden 'decolonising botany'. Dit doen ze door het gebruiken van symboliek, beelden en verhalen uit de tradities van inheemse volken en lokale gemeenschappen te combineren met hun eigen identiteit en creativiteit. Door hun kunst hopen ze bij te dragen aan een breder gesprek en reflectie over dit onderwerp. De combinatie van locatie, thematiek en kunstwerken maakt de twaalfde editie van Beelden op de Berg hopelijk tot een inspirerende ervaring.
Arnold Bregt
Voorzitter Stichting Beelden op de Berg
-----
Curator:
Mirjam Westen
Tekst:
Mirjam Westen, met bijdragen van Arnold Bregt, Hannie Gnodde
Fotografie:
Guy Achermans, Harry Harsema, Mirjam Westen en anderen
Eindredactie:
Djuna Spreksel en Harry Harsema, met bijdragen van Eefje den Belder en René Siemens
Vertaling:
Sara Butler
Vormgeving:
Harry Harsema, Uitgeverij Blauwdruk